Echtscheiding

Jullie hebben besloten om niet verder samen te gaan. Dat is bijna altijd ingrijpend. 
Je voelt je verdrietig, boos, schuldig of beschaamd. Net als je (ex)partner en je kinderen. Tegelijkertijd moeten jullie van alles gaan regelen.
Er spelen allerlei vragen. Hoe sluit je de periode samen zo goed mogelijk af? Hoe gaat ieder verder? En wat is het beste voor de kinderen?
Rotterdam Mediator Jefke van Kerkwijk is gespecialiseerd in echtscheiding. Ze weet wat er komt kijken bij een scheiding en ondersteunt je daarbij. Zodat jullie snel tot een goede afronding komen.

Mediator of advocaat?

Mediation is een alternatief voor een rechtszaak. Tijdens een rechtszaak kijkt de rechter vooral naar de wet; emoties en rechtvaardigheidsgevoel zijn ondergeschikt. Je spreekt de rechter heel kort. De beslissingen worden voor jullie genomen.
Bij mediation bespreek je emoties als frustratie en rechtvaardigheidsgevoel; bepalen jullie zelf welke oplossing het best past in jullie eigen situatie. De mediator heeft veel tijd voor je, is neutraal en weet welke wettelijke en fiscale regels er zijn.

Hoe werkt het?

Gemiddeld zijn er 2 tot 5 gesprekken nodig. Daarin werken we toe naar een passende oplossing. Als eerste gaan jullie nadenken over welke punten of kwesties er besproken gaan worden.
Is dat helder, dan bekijken we wat ieders wensen zijn.
Wat willen jullie bijvoorbeeld voor de kinderen?
En met de woonsituatie?
Hoe gaat het financiële plaatje eruitzien?

Als eenmaal duidelijk is wat ieders wensen zijn, dan kun je met de oplossing aan de slag. In deze fase kijken we vooral naar de afspraken die jullie kunnen maken voor de toekomst.
Meningsverschillen? We onderzoeken hoe die te overbruggen zijn.
Het is belangrijk dat jullie allebei achter de afspraken staan. Zodat je met een gerust gevoel verder kunt. Zonder wrok over het verleden. Als individu, maar ook samen als collega-ouders.

De laatste stap van de mediation is het vastleggen van de afspraken. Dat gebeurt door een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant op te stellen.

Heb je een verzamelinkomen tot € 36.800? Wellicht kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand (mediation), je betaalt dan alleen een eigen bijdrage vanaf € 53.

Voordelen van echtscheidingsmediation

 • In plaats van twee advocaten betalen jullie nu maar één mediator. Zo besparen jullie kosten.
 • Mediation is gericht op overeenstemming. Er is geen winnaar of verliezer. Hierdoor is mediation veel minder stressvol dan de gang naar de rechter.
 • Als je kinderen hebt, vergroot een succesvolle mediation de kans op een soepele samenwerking tussen jullie als ouders.
 • Jullie nemen zelf je beslissingen. Zo is de kans groot dat iedereen zich aan de afspraken houdt.
 • Er is ruimte ieders emoties te bespreken. Je neemt daardoor minder frustraties mee naar de toekomst.

Mediation helpt je vooruit:

 • Als je met je (ex)partner een omgangsregeling voor jullie kinderen wilt treffen.
 • Als jullie hebben samengewoond en afspraken willen maken over de gezamenlijke woning.
 • Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden, en het vermogen/de bezittingen wilt verdelen.
 • Als je het eens wilt worden over (kinder)alimentatie.
 • Ruzie of niet: bij een scheiding komt veel kijken. Jullie mediator weet precies wat.
 • Rotterdam Mediator Jefke van Kerkwijk is MfN-registermediator (voorheen NMI)
  met accreditatie Familiemediation.